W sobotę 20 stycznia 2018 roku w Młodzieżowym Domu Kultury "Pod Akacją" odbyły się otwarte zajęcia dla dzieci i ich rodzin.

Celem warsztatów było zaprezentowanie ich uczestnikom piękna dzieł sztuki, jakimi są wypieki kulinarne i obrazy fotograficzne.

Tematyka warsztatów obejmowała integrację sztuki kulinarnej z fotografią i literaturą.

Uczestnicy zajęć tworzyli wytwory, które były ich efektem wspólnej pracy i zabawy. Poznali technologię wyrobu ciasta drożdżowego. Przygotowali smaczne bułeczki, którym nadali niepowtarzalny kształt artystyczny lub wygląd ulubionych/wymyślonych zwierzątek. Na barwnych arkuszach zarówno dzieci, jak i ich mamy wypisywały i rysowały ulubione owoce, warzywa, produkty spożywcze oraz potrawy, dania, desery i ciasta. Wszyscy poprzez zaprezentowane gotowe plansze ze zdjęciami poznali estetykę przygotowania wyrobów kulinarnych dla potrzeb sztuki fotografowania. Przypomnieli sobie także podstawowe zasady savoir-vivre. Poznali złote myśli o tzw. dobrym podjadaniu spisane przez wybitnych przedstawicieli różnych nauk. Za pomocą przygotowanych z materiałów plastycznych różnych obiektywów nabyli podstawową wiedzę z zakresu warsztatu pracy fotografa, nauczyli się obserwowania swojego otoczenia w inny sposób, a mianowicie dostrzegania detali w całych obiektach i bliskiej przestrzeni.

Działania warsztatowe zostały upamiętnione w postaci obrazów fotograficznych.

Więcej zdjęć (67) [Fot. Anna Asyngier-Kozieł]

Nauczyciele prowadzący: Anna Asyngier-Kozieł i Jolanta Palusińska

 

WYDARZENIA

Pn Wt Śr Cz Pt So N
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
29
30

rodo banner 720 out

W ramach naszego serwisu internetowego stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeżeli nie wyrażasz zgody aby Twoja przeglądarka internetowa przechowywała cookies, należy zmienić jej ustawienia.
Korzystanie z portalu www.mdk.lublin.pl bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, iż zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas cookies.