W sobotę 20 stycznia 2018 roku w Młodzieżowym Domu Kultury "Pod Akacją" odbyły się otwarte zajęcia dla dzieci i ich rodzin.
Celem warsztatów było zaprezentowanie ich uczestnikom piękna dzieł sztuki, jakimi są wypieki kulinarne i obrazy fotograficzne.
Tematyka warsztatów obejmowała integrację sztuki kulinarnej z fotografią i literaturą.
Uczestnicy zajęć tworzyli wytwory, które były ich efektem wspólnej pracy i zabawy. Poznali technologię wyrobu ciasta drożdżowego. Przygotowali smaczne bułeczki, którym nadali niepowtarzalny kształt artystyczny lub wygląd ulubionych/wymyślonych zwierzątek. Na barwnych arkuszach zarówno dzieci, jak i ich mamy wypisywały i rysowały ulubione owoce, warzywa, produkty spożywcze oraz potrawy, dania, desery i ciasta. Wszyscy poprzez zaprezentowane gotowe plansze ze zdjęciami poznali estetykę przygotowania wyrobów kulinarnych dla potrzeb sztuki fotografowania. Przypomnieli sobie także podstawowe zasady savoir-vivre. Poznali złote myśli o tzw. dobrym podjadaniu spisane przez wybitnych przedstawicieli różnych nauk. Za pomocą przygotowanych z materiałów plastycznych różnych obiektywów nabyli podstawową wiedzę z zakresu warsztatu pracy fotografa, nauczyli się obserwowania swojego otoczenia w inny sposób, a mianowicie dostrzegania detali w całych obiektach i bliskiej przestrzeni.
Działania warsztatowe zostały upamiętnione w postaci obrazów fotograficznych.
Więcej zdjęć (67) [Fot. Anna Asyngier-Kozieł]
Nauczyciele prowadzący: Anna Asyngier-Kozieł i Jolanta Palusińska